Υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής το τείχος του Ανδριανού

Για σχεδόν δύο χιλιετίες, έχει αντέξει το τείχος, όμως, καθώς γιορτάζει φέτος την 1.900ή επέτειο, οι αρχαιολόγοι φοβούνται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον πιο επικίνδυνο εχθρό: την κλιματική αλλαγή.

Το Τείχος του Αδριανού, που βρίσκεται στη βόρεια Αγγλία, είναι μια ρωμαϊκή οχύρωση που εκτείνεται από ακτή σε ακτή. Χρησίμευσε ως δείκτης των βορειοδυτικών συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο αρχαιολόγος Bill Griffiths λέει ότι αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της μακροβιότητας των κατασκευών που έχτισαν οι Ρωμαίοι.

Το Τείχος του Αδριανού είναι ένα απίστευτο μνημείο, που διασχίζει όλη την Αγγλία από ακτή σε ακτή 73 σύγχρονα μίλια, και ανήκει στα λεγόμενα ρωμαϊκά θαύματα όπως το Κολοσσαίο και το Πάνθεον. Το τείχος του Αδριανού και η γύρω περιοχή αποτελούν εδώ και καιρό πλούσιο πεδίο ανακαλύψεων για τους αρχαιολόγους. Πολλά αντικείμενα και θησαυροί έχουν διατηρηθεί άψογα στους τυρφώνες που κυριαρχούν στο τοπίο.

Όμως η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση και την αποξήρανση αυτών των τυρφώνων. Ένα πηγάδι, για παράδειγμα, ήταν κρυμμένο κάτω από το έδαφος πριν από 30 χρόνια, αλλά η συρρίκνωση του βάλτου έχει αφήσει το πηγάδι εκτεθειμένο στην ύπαιθρο και ευάλωτο σε πλήρη καταστροφή.

Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αποκάλυψη πολύτιμων ρωμαϊκών θησαυρών από την περιοχή αυτή έχει γίνει αγώνας δρόμου με τον χρόνο.

Πριν από 1.900 χρόνια, το τείχος του Αδριανού χτίστηκε για να χωρίσει τη χώρα και να προστατεύσει τη ρωμαϊκή επαρχία της Βρετανίας, και ποτέ δε δέχτηκε μεγαλύτερη απειλή από αυτή της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ενώ, ο κόσμος εξετάζει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει το μέλλον μας, το Τείχος του Αδριανού δείχνει τον αντίκτυπο που έχει ήδη στο παρελθόν μας.

Πηγή: euronews