Φα’ το πριν τα φάει!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο ‘Φα’ το πριν τα φάει’, δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης και της αύξησης των πληθυσμών των ξενικών ειδών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Cyclades Preservation Fund, το Ionian Environmental Foundation και υποστηρίζεται από τη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης «ΘΗΡΑΪΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Στόχος του είναι να ευαισθητοποίησει, αλλά και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και όλους τους εμπλεκόμενους στην Ελλάδα, για το πρόβλημα των ξενικών ειδών ψαριών, αλλά και να επισημάνει τις επιπτώσεις τους στην τοπική κοινωνία, στον τουρισμό, καθώς και στην ανθρώπινη υγεία.

Τα 3 βήματα του προγράμματος:

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, το πρόγραμμα βασίζεται σε τρία κύρια βήματα:

1) Ενημέρωση σχετικά με τα ξενικά είδη των Ελληνικών θαλασσών, τα τοξικά/δηλητηριώδη και το πρόβλημα που δημιουργείται
Μέσα από την καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και εκδηλώσεις, ο τοπικός πληθυσμός θα πάρει τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ξενικά είδη που υπάρχουν στις Ελληνικές θάλασσες.

2) Προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών
Παράλληλα, μέσα από την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου συνταγών και με τη συμβολή καταξιωμένων σεφ που συμμετέχουν στις επιμέρους γαστρονομικές εκδηλώσεις, τα βρώσιμα ξενικά είδη θα ενταχθούν στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, δημιουργώντας κίνητρα στους αλιείς να τα στοχεύουν και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στον μετριασμό του πληθυσμού τους.

3) Εκπαίδευση επιστημόνων-πολιτών για την αναφορά και συλλογή δειγμάτων ξενικών ειδών
Τέλος, με την ύπαρξη σημείων συλλογής ξενικών ειδών που έχουν επιλεγεί σε νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου, πολίτες και επιστήμονες θα μπορούν να παραδώσουν ξενικά είδη που εντοπίζουν, με στόχο την περαιτέρω μελέτη τους, ενώ θα υπάρχουν και οδηγίες για το πώς οι ίδιοι θα μπορούν να συλλέξουν τα απαραίτητα δείγματα, διευκολύνοντας έτσι την επιστημονική μελέτη.