Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λατινικής Αμερικής: Δύναμη και αντίσταση

Πορτραίτα επιβίωσης και αντίστασης παρουσιάζονται στη Νέα Υόρκη, στο τέταρτο ετήσιο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λατινικής Αμερικής του Κέντρου Ντοκιμαντέρ του Μπρονξ.

Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών από την Κολομβία, την Αργεντινή, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Περού και το Ελ Σαλβαδόρ από μια ποικιλία μακροπρόθεσμων έργων που εστιάζουν σε κοινωνικά ζητήματα.

Ακολουθεί μια επιλογή μερικών από τα φετινά έργα.

Η Paola κατά τη διάρκεια της Τετάρτης της Στάχτης. Στα νεανικά της χρόνια υπήρξε θύμα σεξουαλικής βίας που ασκήθηκε από παραστρατιωτικούς.

Αυτό το φωτογραφικό έργο επικεντρώνεται σε μια κοινότητα που ονομάζεται “La Isla”, η οποία αποτελείται κυρίως από εκτοπισμένους Αφρο-Κολομβιανούς από την ακτή του Ειρηνικού της χώρας, έναν από τους πλέον πληγέντες τομείς λόγω της εσωτερικής βίας από αντάρτες, παραστρατιωτικούς και τον κολομβιανό στρατό.

Ο Camilo Gálvez, 24 ετών, είναι τεχνικός ήχου και ζει στο Puente Alto του Σαντιάγο.

Ο Camilo δέχθηκε την πρόσκρουση ενός σφαιριδίου που καρφώθηκε στο δεξί του μάτι στις 15 Νοεμβρίου 2019, κοντά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο, Χιλή. Η διάγνωσή του ήταν οφθαλμική έκρηξη και κάταγμα με ολική απώλεια του δεξιού ματιού.

Ο Άλεξ, 13 ετών, δεξιά, και άλλα παιδιά στέκονται όρθιοι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εκπαίδευσης του Περιφερειακού Συντονιστή Κοινοτικών Αρχών για τα όπλα της κοινοτικής αστυνομικής δύναμης στην Ayahualtempa, πολιτεία Guerrero, Μεξικό.

Ο Άλεξ αναγκάστηκε να σταματήσει να φοιτά στο λύκειο της πόλης Hueycantenango λόγω της παρουσίας του καρτέλ ναρκωτικών Los Ardillos.

Χωρικοί κάνουν ένα διάλειμμα από τον καθαρισμό λαδιού από καβούρια φρεσκοσυλλεγμένα από τη λίμνη Maracaibo, στην Punta Gorda, Cabimas, Βενεζουέλα.

Τα συντρίμμια της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, που κάποτε ήταν η πλουσιότερη στον κόσμο, βρίσκονται παντού γύρω από τους ψαράδες και τις οικογένειές τους που ζουν σε χωριά συγκεντρωμένα στην άκρη της λίμνης Maracaibo. Ο αγώνας τους σε έναν αλμυρό κόλπο μολυσμένο από διαρροές πετρελαίου και εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές είναι χαραγμένος στα πρόσωπά τους και βαμμένος στα ρούχα τους.

Άτυποι πωλητές απολυμαίνουν τα σώματά τους πριν εισέλθουν στη δημοτική αγορά του Nahuizalco, Sonsonate, για να πουλήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους.

Η πανδημική κρίση υγείας στο Ελ Σαλβαδόρ έχει μετατραπεί σε πολιτική κρίση. Στις πόλεις και στα μικρά χωριά, οι δρόμοι ήταν σιωπηλοί και μοναχικοί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με τον αποκλεισμό να επιβάλλεται από τον στρατό. Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας παρέλυσε για αυτούς τους μήνες. Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ θα υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην Κεντρική Αμερική.

Πηγή: www.bbc.com