Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με νέες προϋποθέσεις!

Μετά από ισχυρές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και μποϊκοτάζ αρκετών διασημοτήτων με αποχή από τις τελετές απονομής, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε μια σειρά αλλαγών και παρουσίασε πρόσφατα ορισμένα κριτήρια με στόχο την ενθάρρυνση της διαφορετικότητας!

Έτσι από το 2024, μια ταινία για να μπορεί να είναι υποψήφια για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα πρέπει να πληροί αυτές τις νέες απαιτήσεις. Στόχος των κριτηρίων είναι η αντιμετώπιση ζητημάτων διαφορετικότητας –φυλετικά, εθνικότητας, αναπηρίας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Έτσι, η Ακαδημία θέσπισε αυτές τις 4 κατηγορίες, όπου για να προχωρήσει ένα φιλμ αφού εξεταστεί, θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τις δύο από αυτές.

Μια αλλαγή διαρκείας
Με μια καθυστέρηση τεσσάρων ετών, η Ακαδημία προχωράει σε ριζικές αλλαγές και δεσμεύεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο τόσο στη δημιουργία ταινιών όσο και στο κοινό που συνδέεται με αυτές, καθώς πιστεύει πως αυτά τα πρότυπα χωρίς αποκλεισμούς, θα αποτελέσουν έναν καταλύτη για διαρκή και ουσιαστική αλλαγή στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας είναι το γεγονός πως η κατηγορία καλύτερης ταινίας είναι η μόνη στην οποία θα εφαρμοστούν τα νέα αυτά κριτήρια, καθώς είναι η μοναδική στην οποία μπορούν να ψηφίσουν όλα τα μέλη της Ακαδημίας!

Πηγή: www.lemonde.fr