100 ξύλινα θρανία κοσμούν τη Madison Square

Ο εικαστικός και γλύπτης Χιου Χέιντεν δημιούργησε στη Madison Square της Νέας Υόρκης, εκατό ξύλινα θρανία που θυμίζουν το δημοτικό σχολείο, με την ιδιαιτερότητα πως κλαδιά δέντρων ξεπηδούν από τα καθίσματα.

Ο εικαστικός και γλύπτης Χιου Χέιντεν εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από τα έργα του και μορφοποιεί τον φυσικό κόσμο μετατρέποντας κοινά αντικείμενα σε σύμβολα της ατομικής και συλλογικής ζωής.

Ο Χέιντεν χρησιμοποιεί το ξύλο ως κύριο μέσο, δημιουργώντας συνολικά εκατό ξύλινα θρανία τύπου δημοτικού σχολείου που ξεσπούν με κλαδιά δέντρων σε τέσσερις ξεχωριστούς χλοοτάπητες στο πάρκο. Η διάταξη των θρανίων θυμίζει τη διάταξη των καθισμάτων στις τάξεις, που συνορεύουν σε μπερδεμένες συνθέσεις με πολύπλοκα και πολυεπίπεδα νοήματα.

Το έργο επικαλείται την έννοια του brier patch ως ενός τόπου προστατευτικού για κάποιους και επικίνδυνου για άλλους και δημιουργεί τις συνδέσεις με παρόμοιες ανισότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα και το ιδανικό του αμερικανικού ονείρου. Αντανακλά την καλλιτεχνική φιλοσοφία του καλλιτέχνη που αμφισβητεί τη στασιμότητα των κοινωνικών δυναμικών και ζητά από τον θεατή να εξετάσει τη θέση του μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικοσύστημα.

Το έργο σηματοδοτεί ταυτόχρονα την πνευματική ανάπτυξη και τη στασιμότητα -δύο αποτελέσματα ενός εκπαιδευτικού συστήματος όπου κάποιοι διαπρέπουν και άλλοι μένουν πίσω. Για τον Χέιντεν, ο συμβολισμός επεκτείνεται επίσης στην οικονομική εμπλοκή του χρέους των φοιτητικών δανείων που προκύπτουν κατά την επιδίωξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: designboom