600 κιλά απορριμμάτων από την παραλία της Πυλαίας

Η ομάδα των εθελοντών κινήθηκε κατά μήκος της ακτογραμμής σε μία απόσταση 1.000 μ. και συνέλεξε 600 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων μόλις τα 10 κιλά ήταν ανακυκλώσιμα υλικά.

Μια ομάδα από 130 εθελοντές, μαθητές ως επί το πλείστον, με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις – Σεβόμαστε το περιβάλλον – Γινόμαστε ενεργοί πολίτες» συμμετείχε στον καθαρισμό που διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια στην παραλία της Πυλαίας. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που συντονίζει η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη
Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη
Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη
Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη

Ανάμεσα στα «ευρήματα» που προέκυψαν από την καταγραφή των απορριμμάτων ήταν: αποτσίγαρα, πλαστικά καλαμάκια, καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι, κουτιά φελιζόλ για αλιεύματα, δίχτυα αλιείας, σακούλες, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά βαρέλια και ρόδες αυτοκινήτων. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των οικοδομικών υλικών και μπάζων, καθώς και οι συσκευασίες τροφίμων. Η καταγραφή των απορριμμάτων θα αποσταλεί στη HELMEPA, ενώ τα αποτελέσματα θα τα κρατήσει και το Κολλέγιο Ανατόλια για τα προγράμματα Πράσινης Εκπαίδευσης που υλοποιεί.

Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη
Φωτογραφία Μ. Παππού – Κ. Ευαγγελίδη

Με την ολοκλήρωση του εθελοντικού καθαρισμού έγινε χαρτογράφηση-σάρωση του χώρου με drone με τη συνδρομή του Γιώργου Παπαδημητρόπουλου, αποφοίτου του ACT και ιδρυτή της GEP drones. Το ειδικό λογισμικό του drone ανιχνεύει ποσοτικά και ποιοτικά τα υπολείμματα απορριμμάτων, και τα αποτελέσματα του αλγορίθμου ανίχνευσης έδειξαν ότι σε παρακείμενη έκταση, εκτός των ορίων του καθαρισμού, εντοπίστηκαν ακόμη 21 πλαστικά αντικείμενα-απορρίμματα.

Λήψη: Γιώργος Παπαδημητρόπουλος

Πηγή: parallaximag