7 έργα τέχνης από γυναίκες πρόσφυγες

Τα εργαστήρια τέχνης βοηθούν τις ευάλωτες γυναίκες πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν το ακραίο στρες.

Μια εργαζόμενη στον τομέα της υγείας κρατάει τη σημαία του Κουρδιστάν, ένα λουλούδι ώχρας ανθίζει σε ένα ραγισμένο βάζο, μια κοκκινομάλλα με μάσκα προσώπου κρατάει τον κόσμο κοντά της είναι τα έργα τέχνης που δημιούργησαν κορίτσια και γυναίκες πρόσφυγες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο, οι οποίες βρέθηκαν σε αυστηρή απομόνωση κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών για την καταστολή της εξάπλωσης του COVID-19.

Η δουλειά αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός έργου από το ARTconnects for Global Solidarity – μια ομάδα βάσης που δημιουργήθηκε το 2017 για να ανυψώσει περιθωριοποιημένες ομάδες και να προωθήσει την ειρήνη, την ευημερία και την ανεκτικότητα. Η συγκριμένη ομάδα είχε φιλοξενήσει εργαστήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να επιτρέψει σε ευάλωτες γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο να συνδεθούν και να αναπτύξουν μια αίσθηση ενότητας.

«Μέσα από ένα μείγμα τεχνών και συζήτησης οι συμμετέχουσες έχουν βρει κοινό τόπο και ανήκειν για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το ακραίο στρες και το άγχος στην πολύ σύνθετη και απελπισμένη ζωή τους», δήλωσε η Salma Zulfiqar, ιδρύτρια και διευθύντρια του ARTconnects.

«Ήταν μια δημιουργική σανίδα σωτηρίας».

Στις εβδομαδιαίες συνεδρίες μιλούν για το πώς η πανδημία δυσχέρανε περισσότερο τις ζωές τους ενώ σε αυτές έχουν συμμετάσχει καλεσμένοι όπως ο Νοτιοσουδανός/Καναδός ράπερ και πρώην πρόσφυγας Emmanuel Ja και το The Crown.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία – αν και αρχικά προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κουρδιστάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ορισμένοι πρόσφυγες από στρατόπεδα εκτοπισμού έχουν επίσης συμμετάσχει στις συνεδρίες.

«Αυτού του είδους τα εργαστήρια δεν πρέπει να σταματήσουν ποτέ – έχουμε τόσα πολλά ανεπίλυτα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και αυτό με βοήθησε πραγματικά», δήλωσε ο Pearlgin, ένας Αφρικανός ΛΟΑΤ αιτών άσυλο που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Έμαθα επίσης περισσότερα για τα δικαιώματά μου: το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου, το δικαίωμα να ζητάω βοήθεια από τους πολιτικούς. Είμαι τόσο ευγνώμων γι’ αυτό».

πηγή: www.globalcitizen