Η πιο εμπνευσμένη κούκλα για τα παιδιά

Μια κούκλα Barbie της Jane Goodall κυκλοφόρησε για να εμπνεύσει τα νεαρά παιδιά, εκπληρώνοντας μια δια βίου επιθυμία της Βρετανίδας πρωτευοντολόγου.

Η κούκλα Dr. Jane Goodall παρουσιάστηκε λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Χιμπατζή στις 14 Ιουλίου.
Η κούκλα συνοδεύεται από ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τον David Greybeard, τον πρώτο χιμπατζή που εμπιστεύτηκε την πρωτευοντολόγο κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στο Εθνικό Πάρκο Gombe στη σημερινή Τανζανία της Αφρικής.

Η εταιρεία πίσω από αυτές τις εμβληματικές κούκλες, η Mattel, παρουσίασε τη νέα Barbie στην 62η επέτειο του πρώτου ταξιδιού της Dr. Goodall στο δάσος του Εθνικού Πάρκου Gombe. Ο κατασκευαστής παιχνιδιών λέει ότι η κούκλα είναι κατασκευασμένη κατά 75% από ανακυκλωμένο πλαστικό από τον ωκεανό και αποτελεί μέρος της σειράς Inspiring Women Series.

Ποια είναι η Dr. Jane Goodall;

Η Jane Goodall, 88 ετών σήμερα, είναι γνωστή για το έργο της ως πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και περιβαλλοντολόγος. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ειδικούς στον κόσμο για τους χιμπατζήδες. Ταξίδεψε για πρώτη φορά στην ανατολική Αφρική το 1960 σε ηλικία 26 ετών και ξεκίνησε την έρευνά της εξοπλισμένη με ελάχιστα περισσότερα από ένα σημειωματάριο και κιάλια, – όπως ακριβώς και η κούκλα της.

Όταν η Goodall μπήκε στο δάσος του Gombe, ο κόσμος γνώριζε πολύ λίγα πράγματα για τους χιμπατζήδες. Βυθίστηκε στον βιότοπό τους και ανακάλυψε ότι ήταν άτομα με ξεχωριστά συναισθήματα. Για πρώτη φορά, η Goodall παρατήρησε τα ζώα να κατασκευάζουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία, να κυνηγούν και να τρώνε κρέας και να δείχνουν συμπόνια στους άλλους.

Τα ζώα δεν είναι απλά πράγματα που έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν τον πλανήτη για να τα εκμεταλλευτούμε για τροφή ή ρούχα ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ότι είναι άτομα με προσωπικότητες και συναισθήματα – κάθε ένα από αυτά. Σήμερα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, μιλώντας για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι χιμπατζήδες και το περιβάλλον, προτρέποντας τον κόσμο να αναλάβει δράση.

Η Goodall ελπίζει ότι η κούκλα της θα ενθαρρύνει τα νεαρά κορίτσια και αγόρια να ασχοληθούν με τη διατήρηση και τα περιβαλλοντικά προγράμματα. Το Ινστιτούτο Jane Goodall έχει το δικό του παγκόσμιο κίνημα νεανικής υπηρεσίας Roots & Shoots για να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν για τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Πηγή: euronews